MIRZET HALILOVIĆ – VALTER: Moj komšija Ramiz Zmaj kaže da je bolje u minskom polju nego trčati samnom

Ako se bavite trčanjem u BiH, pogotovo idete na trke, sigurno ste negdje upratili i Mirzeta Halilovića (rođen 6. septembra 1969.) iz Tuzle, poznatijeg kao Valter ili jednostavno Miči.

6485
Banner
Banner

Razgovarao: Ersan Bijedić

Mirzet iza sebe ima 127 službenih trka, praktično je svaki vikend na nekom takmičenju u BiH, regiji, ali i šire.

Voli voditi evidenciju svojih treninga i trka, potpuno je u statistici, pa sve detalje ima ručno zapisane u dnevnik trčanja još od 2012. godine. Gurabije su mu osnovna namirnica u carboloadingu. Kaže da u penziji nema ništa više vremena za trčanje, nego je imao dok je radio. Krasi ga vojnička disciplina pa osim trčanja svako drugo jutro radi vježbe snage i ističe da u posljednjih 13 godina nije propustio nijedan trening ovog tipa. Jedan je od najboljih trkača u svojoj kategoriji iz BiH, a posebno prepoznatljiv po pozitivnoj energiji i humoru kojim plijeni. Pokazao je to i sa nekoliko tekstova na Moje trčanje (BERLIN, BEČ, KULA).

  1. Nosiš li gurabije u New York? Pita kolegica za recept.

– Bez gurabija ne idem u Semizovac, kamoli u New York. Valjda prođem preko granice. Možda čak i direktoru maratona ponesem jedno 10 komada. Recept je domaći pekmez i da ih moja mati Nezira napravi. Ona to peče na onoj bijeloj peći na drva. Moja supruga je pokušavala, a nije to ono pravo za dobar pejs. Nema supruga FB profil, pa neće ovo ni čitati. Inače bi zbog ove opaske bila frka kao poslije izbora sad u BiH.

  1. Kako je u penziji?

Više sam imao vremena dok sam radio. Više sam odmarao. Svi kažu: “Lako je njemu, on je u mirovini”. Tovari ga. Pazi ovo: Vraćam se iz Sarajeva, idem prema Tuzli. Prolazim kroz Olovo, još 60km do Tuzle. Zvoni telefon. Zovu ukućani, pitaju gdje sam. Ja im kažem gdje sam tačno. Oni meni: “De bogati je li ti usput da svratiš u robnu kuću FIS u Vitezu da kupiš grijalicu?”. Za one koji ne znaju, to je isto kao kad vam neko na ulazu u Beograd kaže: “Jel ti usput da svratiš u Čačak?”. Znači, tovari ga, u mirovini je.

  1. Koji su ti lični rekordi na 1.000m, na sat vremena i 30km?

– Lični na 1.000m na atletskoj stazi je 3:05, lični na sat vremena je 14.250m. Na polumaratonu u Sarajevu sam imao taj prolaz. Lični na 30km je: 2:13:34 od 7. oktobra. Svjež rekord. Nije se još ni ohladio.

  1. Valter?

– Valter je sinonim za pobjedu, pravdu, istinu. Riječ Valter, na našim prostorima je uvijek bila i uvijek će biti snažan pokretač duha, motivacije. Znaš onu pjesmu: Vratit će se Valter, je… će vam m…”. Ja sam uvijek bio pošten i pravedan, takav ću umrijeti. U službi nisam napredovao puno. Samo 2 zvijezde dobio, samo radi toga što sam pošten i što nisam htio u njihove igre. Što nisam bio njima podoban. Za razne stranke. Uvijek sam podržavao slabe i pomagao. Nacija me ne zanima. Uvijek ću pomoći svima. To svi znaju. Otuda i datira taj nadimak. “Ti si Valter bosanski”. Nesalomivi. Svakim danom sve jači. Skoro mi neko reče kako je malo poznato da je pravi Vladimir Perić Valter, zapravo bio porijeklom iz Tuzle. Nisam to znao.

5. Kad ćeš trčati ultramaraton?

– Bit će i to uskoro. Trčao sam trail 35km i jako je lijepo. Na treningu sam trčao 54km i cilj je bio da nigdje ne stanem. Vrijeme 6:24:00 bez ijednog stajanja. To je loše. Onako malo probao.

6. Cilj za New York Marathon 4. novembra?

– Moj cilj je: 3:15:00. Na brdovitoj stazi to je jako zahtjevno, svjestan sam toga, ali ja volim izazove. Maratoni se i trče da se čovjek napati. Izađimo iz zone komfora.

7. Zašto si počeo trčati?

– Trčati sam počeo u Specijalnoj jedinici jedne prigode kada je došao jedan Francuz, legionar i rekao: “Idemo trčati”. Sjećam se kao danas kada je to bilo. Trčiš, a ne znaš koliko ćeš trčati. Mi pomrli.

– Niste ni svjesni kako je lijepo trčati kada imaš u glavi distancu koju trebaš pretrčati. Pa računaš prolaze npr. na 5km ili 10km i vrijeme završetka. Onda to porediš sa ranijim trkama. Čekaš okrepne stanice, konzumiraš itd. Jako interesantno. Posebna draž u trčanju su maratoni jer traže dobro planiranje i specijalne pripreme. Ovdje mislim na one koji žele dobar rezultat.

8. Koliko je ukupno trka iza tebe?

– Imam 127 zvaničnih trka. Od 800 metara, preko utrka uz stepenice (vertikalni maratoni), trail trka, do maratona, 42.195 m.

9. Šta ti kaže komšija Ramiz Zmaj kad vidi da trčiš?

– Moj komšija Ramiz Zmaj nas često vidi kako trčimo, stane i kaže polaznicima Škole trčanja: “Bolje vam je u minskom polju, nego sa njim trčati. Iz minskog polja možete izaći samo bez jedne noge, a sa njim ćete izgubiti obje”.

– Ramiz Zmaj mi je jedne prigode rekao da me je vidio u Rumi da trčim u 3 sata poslije ponoći. Ja sam se sturio objašnjavajući mu da nisam to bio ja, ali čovjek se kune da me je vidio. Možda je i u pravu. Znao sam se buditi ujutro, noge mi teške. Znam da nisam trčao prethodni dan. Noći su duge.

10. Koja ti je najdraža distanca?

10K je meni kao roštilj. To volim i u tome uživam. Ove godine sam imao dosta tih trka na 10K. Najbolji rezultat je kod našeg maratonca i triatlonca, državnog rekordera na 100km, gosp. Mladena Stevanovića u Ugljeviku. Tu sam imao rezultat na 10K: 40:01.00 i sad se kajem što nisam nogu slomio da i te dvije sekunde skinem. Mora biti 39 i… Bio sam 6. mjesto, odmah iza terminatora Osmana Junuzovića i još par njih koji se znoje na pejsu 3:00. Nije ovo loš rezultat, ali treba to još da ide dole.

11. Poruka za trkače?

Prvo: Pozitivno društvo. Fina atmosfera. Čim vam neko na trčanju spomene kredit, ili svoje probleme, ili počne pričati negativno o drugom trkaču, odmah križaljka. X. Prekrižio ga. Da se ne bih vratio sa trčanja nasikiran, pa na ukućane prenosio negativnu energiju. Postoje ljudi koji nam uzimaju pozitivnu energiju, a upumpavaju nam negativnu. Na nama je da to prepoznamo.

Drugo: Lagano napredujte. Ništa nije preko noći došlo. Edukacija putem literature i preko iskusnijih trkača. Savjet od više dobrih trkača uvijek potražite, a vi donesite svoju odluku. Nije stid pitati.

Treće: Opremu morate imati. Npr. majicu možete nositi istu u plasteniku i na trčanju, ali patike moraju biti vrhunske. Za spotova. Noga nema cijenu.

Četvrto: Ko ne vodi dnevnik trčanja, neka to uzme kao uzrok zašto još više ne napreduje.

Peto: Treninzi moraju biti raznoliki. Vježbe snage su jako korisne za trčanje. Brdo je glavna tajna o kojoj se malo ili nedovoljno priča. U stanu ili kući u kojoj živite od tehničkih stvari vaga vam je na prvom mjestu. TV je na dnu tog spiska. San kao glavni faktor napretka.

Šesto: Učešće na trkama. Nema boljeg treninga od učešća na trci.

Uglavnom, ja kada sam se prestao brinuti da li će Esmeralda progledati ili zašto se Sulejman Veličanstveni razvodi, pejs je počeo opadati i uspjesi su krenuli. Stoga trčimo, zabavimo se, upoznajmo nove prijatelje, putujmo. Koliko se samo ljubavi rodilo u trčanju.

Vaši komentari

Banner