BH. TRKAČKA 2020. GODINA (4): Događaji i rezultati koji su je obilježili

Prioritet nam je uvijek domaća trkačka scena na kojoj smo nastojali popratiti dešavanja i u 2020. godini koliko je to kad to bilo moguće.

1204
Banovićki polumaraton

Moje trčanje – trcanje.net

U odnosu na prošlu godinu je zbog pandemije koronavirusa u 2020. broj trka prepolovljen, a broj učesnika još nekoliko puta više umanjen jer trke zbog zabrana okupljanja nisu mogle imati veliku masovnost.

Ipak tokom čitave godine trkači su se nekako snalazili učestvujući u virtuelnim i pravim trkačkim događajima.

JANUAR

Bijeljinci su otvorili novu godinu sa Rođendanskim trening polumaratonom u čast osnivanja “Bijeljina trči rekreativno”. Održan je drugi po redu Unusual Marathon u Sarajevu (LINK1, LINK2), umjesto pobjednika nagrađeni perspektivni atletičari.

FEBRUAR

Vrijeme je za Split. Oko 500 trkača iz BiH je opet pohodilo ovu trku (LINK1, LINK2, LINK3).

MART

Održani su prvi Valter Trail te četvrto izdanje Gradiškog polumaratona. Postavljen državni rekord na 100km u ženskoj konkurenciji. Počinju “lockdown” egzibicije u zatvorenim prostorima.

APRIL

Prvu virtuelnu trku u BiH je organizovao banjalučki TRK. U ovom mjesecu smo pokrenuli i našu MT virtuelnu ekipnu ligu koja je trajala tri mjeseca. Rasim Junuzović je naš Strava izazov zaključio sa 908km istrčanih u aprilu, održane su i takmičenja na 5 i 10km.

MAJ

Čitav mjesec je dominirala MT virtuelna ekipna liga koja je dobila kompletnu rubriku. Trka nije bilo, a socijaliziranje smo nastojali svesti na minimum.

JUNI

Prva trka poslije lockdowna je bio Igman 10K (LINK1, LINK2). Uslijedio je i Banjaluka Spring Trail sedam dana kasnije.

Igman 10K

JULI

Održan je Summer Termag Challenge, a zatim Banjaluka Summer Trail te Jahorina Ultra Trail. U Sarajevu je održan prvi certificirani maraton, Two Cities Marathon (LINK1, LINK2, LINK3).

AUGUST

Ovaj mjesec je otvoren novom zanimljivom uličnom trkom na 5km, Sara 5K Kiseljak (LINK1, LINK2). Održano treće izdanje Kozara Ultra Trail, a MT virtuelna ekipna liga dobila svoje ukupne pobjednike. Otvorena Kuća trčanja u Mostaru. U Bihaću se šesti put trčalo “Stazama Brane Veršića”. Kakanjski rekreativci opet u humanitarnoj akciji. Nova trail trka u BiH je Hranisava Ultra Trail. Trčali smo Banovićki polumaraton koji je imao svoje drugo izdanje (LINK1, LINK2). Naši atletičari su trčali Balkansko prvenstvo u Zagrebu. Krenulo je i održavanje Banjalučke trkačke lige. Umjesto trke u Banji Vrućici održan trening. Posljednjeg vikenda u augustu su održane tri trke: Čvrsnica Ultra Trail, Zmijanjski ultramaraton i Ramski polumaraton.

SEPTEMBAR

Nismo navikli da Mostar bude prva trka u septembru, ali tako se desilo u 2020. godini. Mostarski polumaraton je odgođen sa 21. marta i održan 5. septembra. Bila je to najbrojnija trka ove godine (LINK1, LINK2, LINK3). Istog vikenda su se trčali Skakavac Trail i Vidovdanska trka u Brčkom. Vikend kasnije su na rasporedu bili Trka u kamenu (Trebinje) te Vogošća 5K. Septembar tradicionalno obiluje trkama pa je održana i druga “Trka za mir” u Sarajevu. Uslijedilo je novo kolo Banjalučke trkačke lige, 2. Majevica Trail, Međunarodna trka Velika Kladuša i Kakanj za 5.

Mostarski polumaraton

OKTOBAR

Krenula je i četvrta sezona Atletske rekreativne lige Sarajevo u organizaciji AK Novi Grad Sarajevo. Održana je +1111 Vertical race, zatim 2. kolo ARL Sarajevo. Slijedi 6. Banjalučki polumaraton u jedinstvenom formatu i pod sloganom “Banjaluka trči odgovorno”. Poslije dvije odgode je konačno održan i Prnjavor 5K. Novograđanka Bojana Bjeljac je nastupila na SP-u u polumaratonu kao reprezentativka Hrvatske. Ekipa iz Gradiške na trci u Sofiji. Treće kolo ARL Sarajevo, istog vikenda održan i 4. Maraton za rekreativce u Tuzli.

NOVEMBAR

Održana trka “Humanitarni petak” u Banjaluci za pomoć porodici Đurić. Četvrto kolo ARL Sarajevo donijelo rekord lige u trci na 5km. U naselju Butile (Sarajevo) na programu trka “Trči, uživaj, recikliraj”, a u Banjaluci trećim kolom zaključena sezona Banjalučke trkačke lige. Moje trčanje je pokrenulo MT trening klub. Završen prvi dio sezone u ARL Sarajevo. Domaći trkači koji su prebolovali Covid-19 su nam povjerili svoja iskustva.

DECEMBAR

Posljednjeg mjeseca u godini su održane dvije trke: Advent Run u Sarajevu te Banjaluka Winter Trail. Na kraju godine smo šokirani smrću Osmana Junuzovića.

Vaši komentari

Banner