Događaji i rezultati koji su obilježili bh. trkačku 2018.

I prethodne godine smo bili redovno uz vas nastojeći, prema našim mogućnostima, ispratiti sva, prvenstveno domaća, trkačka dešavanja.

2053
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

U prilogu ispod vas podsjećamo na neke od trka, rezultata, događanja, pojedinosti… koji su obilježili prošlu trkačku godinu u BiH.

JANUAR

Prvi mjesec u godini je dosad uglavnom bio bez trkačkih dešavanja i rezervisan za bazni trening. Zato se prisjetite svojih želja za prošlu godinu.

FEBRUAR

Poslije 11 izdanja ugašen je Šujički polumaraton. U Čapljini je održan “CISM Day Run for Peace”. BiH je u Splitu imala oko 450 svojih trkača, od toga 325 polumaratonskih finišera.

MART

Mladen Stevanović (uz državni rekord) i Dalibor Jovičić osvojili prva mjesta na Maratonu Maratona u Beogradu. Mart u BiH je vrijeme za trčanje u Mostaru.

APRIL

Održano je drugo izdanje Gradiškog polumaratona, a bili smo svjedoci i nove izvrsne trke u Zenici, Zeničkog noćnog cenera. Održan je i prvi Kozara Ultra Trail, a u Sarajevu su rekreativci trčali na 5km. Nekoliko naših je mjesec zaključilo na postolju u Dubrovniku.

MAJ

Trčali smo i šesto izdanje najstarije trail trke u BiH, Mostar Challenge. Četvrti Banjalučki polumaraton je bila odlična trka. Zabilježili smo prvi nastup trail reprezentacije na jednom velikom takmičenju kao što je Svjetsko prvenstvo u Castellon de la Plana (Španija). Uslijedio je i nastup bh. ultramaratonaca na EP-u u Temišvaru, Branislav Pavić najbolji. Mjesec smo zaključili sa 6. Maratonom “Stazama Branka Ćopića”.

JUNI

Održan miting u organizaciji AK Novi Grad, nagrađeni pobjednici Atletske rekreativne lige. Održane su trke u Sarajevu (Noćni cener i Vučko Trail) i Brčkom. Svoju trkačku manifestaciju je dobila i Modriča.

JULI

U Sarajevu je trčala samo ženska konkurencija. Deveto izdanje je imala trka u Velikoj Kladuši, a održan je i Tuzlanski polumaraton, Jahorina Ultra Trail, te trka u Krupi na Vrbasu.

AUGUST

Redom su održane trke u KaknjuUgljevikuCazinuČUTBanji Vrućici.

SEPTEMBAR

U septembru se održava najviše trka u BiH, pa smo tako većprvog dana tog mjeseca imali dvije: Travnik i Banjalučka desetka, ali i 2. septembra: Ramski polumaraton i prvu Pyramid Trail trku. BiH je nastupila na SP-u na 100km u Hrvatskoj. U Sarajevu smo imali novo izdanje trke Djevojke na trčanju. Održane su i sljedeće sportske manifestacije: Sarajevski polumaratonOtvorena 10K trka na Igmanu, Brdska trka Nacionalni park UnaB2B Run je u Sarajevu okupio preko 1000 trkačaSkakavac Trail, Race for the CureBL City Night Run.

OKTOBAR

Posljednji vikend u oktobru je donio najbolje rezultate bh. trkača na distanci maratona.

NOVEMBAR

Održan je drugi Bilećki polumaraton, a Mirzet Halilović, Alina Abdurahmanović i Suad Suljić su istrčali New York Marathon.

DECEMBAR

Nažalost, desio se i raskol među organizatorima Banjalučkog polumaratona.

Vaši komentari

Banner