BH. TRKAČKA 2019: Događaji i rezultati koji su obilježili godinu

Kao i prethodnih godina, i u 2019. smo nastojali prvenstveno popratiti događanja na domaćoj trkačkoj sceni.

2154
Sarajevski polumaraton (Foto: Dražen Filipović)
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Bosna i Hercegovina je imala nikad veći broj trka različitog tipa, a ostvareni su i neki dobri rezultati te pomaci kompletne trkačke zajednice koji su ukupno obilježili ovu godinu. U nastavku teksta ćemo se prisjetiti onih najznačajnijih.

JANUAR

U novu godinu smo krenuli sa postavljenim ciljevima, a neke pojedinačne ambicije možete čitati OVDJE. Prethodnih godina nismo pisali o domaćim trkama u januaru, ove se to promijenilo sa prvim izdanjem Unusual Marathona u Sarajevu.

FEBRUAR

Drugi mjesec je uvijek rezervisan za Split, a bh. trkači su tamo opet imali rekordan pohod. Iz godine u godinu sve je više rekreativaca iz BiH koji sezonu počinju upravo u Splitu. Dojmove čitajte i ovdje: LINK1, LINK2, LINK3, LINK4.

MART

Bh. ultramaratonci su krenuli u ozbiljniju organizaciju. Najpopularnija bh. trka u martu je svakako Mostarski polumaraton, a kako je protekao ove godine možete čitati ovdje: LINK1, LINK2, LINK3, LINK4, LINK5, LINK6. Otvorena je proljetna polusezona ARL Sarajevo. NGO Marathon Sarajevo ima već sedmu generaciju polaznika Škole trčanja.

Mostarski polumaraton

APRIL

Mjesec je otvoren polumaratonom u Gradiški, gdje se po prvi put trčalo na certificiranoj stazi. Zeničani su i u drugom izdanju svog noćnog cenera priredili odličnu manifestaciju (LINK1, LINK2, LINK3). Isti dan (20. aprila) se trčalo proljetnih 5K u Sarajevu i RMC polumaraton u Banjaluci. Održano je prvo aktivno kolo RTL Sanus Motus. Amela Trožić prva u Dubrovniku.

MAJ

Održano drugo izdanje Kozara Ultra Traila. Trčao se peti Banjalučki polumaraton. Više na: LINK1, LINK2. Na rasporedu je bio i najstariji bh. trail, Mostar Challenge: LINK1, LINK2, ali i najstariji maraton u BiH, Stazama Branka Ćopića.

JUNI

Održano je prvo izdanje Ljubuške desetke, startnine su bile besplatne (LINK1, LINK2). Istog dana se trčalo i četvrto izdanje trke Igmanski cener. Trail reprezentacija BiH nastupila na SP-u u Portugalu. Bogat vikend je zaključen trećim izdanjem DM ženske trke. U junu se trči i Sarajevski noćni cener: LINK1, LINK2. Broj učesnika na trci se povećao i u Velikoj Kladuši. Uslijedila je Vidovdanska trka u Brčkom te Vučko Trail (LINK1, LINK2). Juni je zaključen trkama u Modriči i Banjaluci.

Tuzlanski polumaraton

JULI

Održan je prvi Livanjski polumaraton, a na startu mjeseca i zaključena nova sezona ARL Sarajevo. Isti vikend su održana prva izdanja trka u Gradiški i Konjicu (LINK1, LINK2), te prvi Hajdučki Trail. Amir Šabić pobijedio u Kranju. Među trailašima je Termag Challenge Race privukao pažnju ove godine. Uslijedila je Trka za demokratiju pa Tuzlanski polumaraton (LINK1, LINK2). Još jedna nova trka je Goražde 5K. Mjesec je okončan uz Ilindansku trku (LINK1, LINK2) i Jahorina Ultra Trail.

AUGUST

Isti vikend su održane trke u Cazinu (LINK1, LINK2, LINK3, LINK4), Tomislavgradu, Kaknju (LINK1, LINK2) i Ugljeviku. Ekspanzija trka se nastavlja kroz manifestacije na Jahorini i u Jajcu (LINK1, LINK2). Nova trka Termag Challenge Race. Održana je i Trka zdravlja u Banji Vrućici, kao i prvo izdanje Banovićkog polumaratona. Kauboj se postaje na Čvrsnici. Posljednja trka u ovom mjesecu nosi epitet “najveće male trke u BiH”. Kako je bilo u Travniku čitajte ovdje: LINK1, LINK2.

Cazinski maraton

SEPTEMBAR

U augustu i septembru je u BiH organizovano po 11 trka. Prvog dana septembra su održane trke Pyramid Trail (LINK1, LINK2), Ramski polumaratonDjevojke na trčanju. Istog dana je reprezentacija BiH nastupila na Svjetskom prvenstvu u Brašovu (Rumunija) na 50km. Imali smo predstavnike i na Mediteranskim igrama na pijesku u Grčkoj. Trčalo se 5K u Vogošći (LINK1, LINK2) i 10K u Banjaluci. Provjerite kako je proteklo prvo izdanje Majevica Traila. Trčali smo 13. Sarajevski polumaraton koji je zarotirao trasu (LINK1, LINK2). Osman Junuzović je ispunio obećanje dato na MT i pobijedio sa 1:07. Marko Kožul i Jasmina Kavazović su na Skakavac Trailu postali prvi državni prvaci u ultra trailu. Istog dana se trčao i Banjalučki maraton.

OKTOBAR

U ovaj mjesec smo ušli sa srebrnom medaljom Amela Tuke na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Održan je +1111 Vertical Race na Čemernici, a istog vikenda je dosta naših trčalo u Zagrebu. Naši trailaši tradicionalno dobri u Dalmaciji. U Albiju (Francuska) su naši trčali SP na 24 sata (LINK1, LINK2, LINK3, LINK4). Trkači iz BiH su se lijepo predstavili i u Podgorici i Ljubljani.

NOVEMBAR

Novembar je otvoren trkama u Bileći i Metkoviću. Poslije trke u Metkoviću su poznati i najbolji u prvoj sezoni RTL Sanus Motus Mostar. Imali smo bh. predstavnike na balkanskim prvenstvima u krosu u Beranama i maratonu u Beogradu. Održana je humanitarna trka, Gradiška petica. Po prvi put je održana ulična trka i u Brodu.

DECEMBAR

Banjalučani su posebno aktivni i u decembru, održano je treće izdanje zimske petice, a potom i Drugi Banjaluka Winter Trail. U Mostaru su po prvi put sastanak održali organizatori cestovnih trka u BiH. Posljednja trka u ovoj godini je održana u Tomislavgradu, Duvanjski pingvin.

Vaši komentari

Banner